Servis smuči

Imate nove smučke? Preverite, zakaj potrebujete dober prvi servis

Vsaka nova smuča je, preden gre v trgovino, narejena na grobo, kar pomeni, da je na drsni ploskvi narejena struktura in nagnjeni robniki ter da je na stranskih robnikih porezkan fenol in da sta robnika nagnjena.

Razlika med strojno in ročno pripravljenimi smučmi

Pri strojni obdelavi smuča nikoli ne bo tako precizno in natančno pripravljena kot jo naredi serviser na roke. Preverite sami in poglejte na primer robnike tik pred krivino ali pred repom smuči. Opazili boste, da niso nagnjeni, saj stroj ne more okrog krivin in ne doseže predela smuči pred repom in špico. Ta predel pa je še kako pomemben, da je robnik tam enako nagnjen kot na preostalih delih smuči ali celo bolj.

Na spodnji fotografiji lahko vidite eno izmed mnogih napak, ki se lahko zgodijo pri strojni obdelavi.

Če je smuča že v osnovi kriva, konveksna ali konkavna, je po strojni obdelavi to še bolj opazno. Vsaka smuča zase je različna, tudi v samem paru. Za tekmovalne smuči je za to zadolžen nekdo ki skupaj popari smuči, da sta si čimbolj podobni: po treh trdotah po mostu in za piranju smuči na vrhu ( lahko zakompliciram ). Kogar to bolj zanima, naj mi piše ali naj se raje oglasi!!!

Gre za bistveno razliko v kakovosti izvedbe, če se le robniki pripravljajo na roke kot pa če se jih obdeluje strojno. Da ne bo nesporazuma, strukturo in ravnanje mase vsi delamo s stroji.

Če skrbite za smučarsko opremo, se zavedajte, da se robniki smuči pri strojni obdelavi lahko obrabijo tudi do 10-krat hitreje kot pri ročni.

Ste dober smučar in zahtevate od svojih smuči le najboljše?

Potem naj vam smuči pripravi usposobljen serviser, ki bo znal upoštevati vaše karakteristike, snežne razmere in stil smučanja. In bodite še posebej pazljivi, ko gre za uporabo ročnih strojčkov za brušenje robnikov, saj so po mojem mnenju preagresivni tudi za zelo dobrega rekreativca.

Kot sem povedal, je prvi servis zelo pomemben, saj nova smučka še zdaleč ni dobro pripravljena za sneg. Pretehtajte dodatne stroške in tegobe, ki si jih nakopljete s slabo pripravljenimi smučmi in ugotovili boste, da se izplača dati kakšen evro več za kakovosten servis smuči.